|
VAŔÍME
S MÁMOU
|
|
Staročeský
guláš
Chcete se naučit vařit dobrý guláš ? Tak vše co patří do guláše smíchejte,
nechte přes noc uležet a pak upečte v troubě. Je to jednoduché, co?
Hov. kližku nakrájíme na menší kousky, přidáme krájenou cibule (1
váhy masa), sůl, pepř, česnek, kmín, špetku papriky sladké a pálivé,
uzený bůček krájený na nudličky (jen pro vůni), rajčatový protlak,
olej. Vše promícháme a do druhého dne necháme uležet. V přiklopeném
pekáčku pečte pozvolna v troubě až je maso měkké a často promíchávejte,
případně dolévejte vodou. Dochuťte dle libosti solí, pepřem, česneken,majoránkou
a nemusíte zahušťovat ( cibule to zřídí sama).
|
|
Vepřová
marinovaná krkovička na grilu
Chcete se naučit grilovat na dřevěném uhlí křehkou krkovičku ? Tak
dávejte pozor!
Plátek vepř. krkovičky bez kosi cca 150 g opláchněte, mírně naklepejte
a naložte na 24 hodin do této marinády : rajský protlak, slunečnicový
olej, worschester, soj.omáčka, trochu česneku, čerstvá bazalka , sůl,
gril. koření a lžíci škrobového prášku. Po vyjmutí vkládejte na rozpálenou
mřížku a po obou stranách grilujeme za občasného potírání marinádou
cca 5 minut. Můžeme podávat s česnekovou jogurtovou omáčkou , černým
chlebem a čerstvou zeleninou. |
|
Vepřová
panenka pečená v drceném pepři a bylinkách
Chcete si udělat dobrou panenku?
Jednu celou vepřovou panenku si odblaňte, omyjte vodou a naložte do
soli, drceného pepře, ( nejlépe do 4 druhů ) provensálského koření,
sojové omáčky a slunečnicového oleje. Nechte marinovat přez noc a
po té zprudka opečte po všech stranách a dejte do vyhřáté trouby na
cca 170 stupňů C a pečte pouze s marinádou cca 12 min, po té obraťte
a znovu 12 min pečte. Přelévejte výpekem. Můžete přidat malé množství
vody při pečení. Štávu z pečení slijte, přimíchejte hustý, rozpuštěný
spik a při chladnutí panenku potírejte tímto rosolem. Po úplném vychladnutí
krájejte na plátky a podávejte s pikantními studenými omáčkami ( dle
vaší chuti )a nakládanými kukuřičkovými klasy..
Dobrou chuť Vám přeje Máma |
|
|